Θεραπεία με Βεντούζες

Θεραπεία με Βεντούζες

Cupping – Βεντουζες
Είδη, Ιστορικά στοιχεία και σύγχρονη εφαρμογή,
Συντάκτης: Κατερίνα Νικολοπούλου

Οι βεντούζες φωτιάς είναι μια αρχαία τεχνική. Όταν το στήθος σας πονάει, όταν ο βήχας δε σας αφήνει να κοιμηθείτε, όταν οι πόνοι των μυών σας είναι έντονοι ,όταν η αναπνοή είναι ανήσυχη και κοφτή, υπάρχει θεραπεία. Για αυτά και για πολλά άλλα. Αν γίνει από σωστό θεραπευτή μην ανησυχείτε ,αν είστε γεμάτοι από υπέροχους μώλωπες, τέλειους κύκλους μωβ ,κόκκινους ,καφέ στην πλάτη κυρίως. Μια σωστή θεραπεία με βεντούζες έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα υπέροχα κυκλάκια και τους μώλωπες, που δείχνει ότι η θεραπεία έχει γίνει σωστά και ότι λειτουργεί. Η αναρρόφηση της βεντούζας τράβηξε το κρύο ή την υγρασία που προκάλεσαν το πρόβλημα. Υπάρχουν μαρτυρίες πολλών ανθρώπων για την ιστορία της βεντουζοθεραπείας.

Η αφαίμαξη με την χρήση βεντούζας φωτιάς, μέσω ενός αγγείου είναι μια πανάρχαια τεχνική. Η απλή ξηρή βεντούζα δηλαδή η απλή αναρρόφηση χωρίς αφαίμαξη και η υγρή βεντούζα με την εφαρμογή ενός ποτηριού με την κοπή του δέρματος για αφαίμαξη, είναι και οι δυο πανάρχαιες τεχνικές που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία κίνα και Ελλάδα. Αυτές είναι οι κύριες πρακτικές της βεντούζας. Υπάρχει και η κινούμενη βεντούζα με την εφαρμογή λαδιού στο σώμα όπου οι βεντούζες γλυστρούν στο σώμα μετά την αναρρόφηση Σήμερα οι βεντούζες είναι από γυαλί η πλαστικό αλλά υπάρχουν και από μπαμπού, ή ξύλο.

Το cupping therapy αναφέρεται, σε περιγραφές της τεχνικής την εποχή του Ιπποκράτη. Η υγρή βεντούζα πιο πολύ, είναι μια πολύ διαδεδομένη θεραπεία στις μουσουλμανικές κοινωνίες Στην κίνα οι βεντούζες είναι πολύ δημοφιλείς τεχνική από τα αρχαία χρόνια. Στα νοσοκομεία tcm της κίνας εφαρμόζεται μαζί με τον βελονισμό, και είναι αναπόσπαστο μέρος πολλών ιατρικών συστημάτων στην ΑΝΑΤΟΛΗ στο πλαίσιο της tcm (παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής). Η ιστορία του Cupping στους πολιτισμούς της Ανατολικής Ασίας, η μετακίνηση του qi ή της δύναμης της ενέργειας σε όλο το σώμα είναι παρόμοια με τον βελονισμό. Ο Τζον Χονγκ, ένας ταοϊστής αλχημιστής και βοτανολόγος από την Κίνα, έγραψε σχετικά με αυτό, περίπου το 300 μ.Χ, και παραμένει δημοφιλής. Στο πλαίσιο της Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής μετά από την διάγνωση που γίνεται, εφαρμόζονται οι βεντούζες σε σημεία που βρίσκονται πάνω στο σώμα μας που λέγονται βελονιστικά σημεία της Κ.Ι.(Κινέζικης Ιατρικής). Ανάλογα με την αξιολόγηση που έχει γίνει από τον θεραπευτή .

Ο μηχανισμός που λειτουργούν οι βεντούζες είναι η υπέρ-αιμάτωση, η χαλάρωση των μυών, η ανακούφιση από τον πόνο η μείωση της φλεγμονής. Η εφαρμογή της αφαίμαξης είναι καλύτερα να εφαρμοστεί από έμπειρο θεραπευτή της Κ.Ι για να αποφευχθεί η λανθασμένη χρήση αυτής της εξαιρετικής μεθόδου με πολλά οφέλη. Οι βεντούζες είναι μια τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα όπου τα τελευταία χρόνια ξαναγεννιέται από τα βάθη της αρχαιότητας και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την υγεία μας.


Share it on Facebook