ΘερμοΘεραπεία με Moxa

Θερμοθεραπεία με Moxa

Θερμοθεραπεια με Moxa
Ιστορικά στοιχεία, ενδείξεις, τεχνικές
Συντάκτης: Κατερίνα Νικολοπούλου

Η moxa είναι μια αρχαία θεραπεία της κινέζικης ιατρικής. Τα σύγχρονα ερευνητικά κέντρα που ερευνούν το μηχανισμό της moxa – Aρτεμισίας επικεντρώνονται κυρίως στις θερμικές επιδράσεις της, και τις φαρμακολογικές δράσεις της moxa και των προϊόντων καύσης της. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι η θερμική διέγερση της moxa επηρεάζει σε βάθος των ανθρώπινο οργανισμό και οι θερμικές επιδράσεις της moxa βοηθούν στον χρόνιο πόνο.

Η θεραπεία με moxa είναι ένα είδος εξωτερικής θεραπείας. Βασίζεται στη θεωρία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM). H ΜΟΧΑ μπορεί να ρυθμίσει το qi-και το αίμα και έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών για περισσότερα από 2500 χρόνια. Ο Zuo zhuan της δυναστείας πριν από τον Qin στην Κίνα, ο οποίος κατέγραψε μια συζήτηση για τις ασθένειες το 581 π.Χ., θεωρείται ως η πρώτη βιβλιογραφία για τη moxa.

Tο Moxibustion Classic of Eleven Foot-hand Meridians και οι συνταγές για πενήντα δύο ασθένειες, είχαν τεκμηριώσει τη χρήση της moxa για τη θεραπεία σύνθετων ασθενειών. H θεραπεία με moxa ξεκίνησε στις βόρειες Άλπεις.

Οι ενδείξεις της θεραπείας με moxa είναι η τόνωση του qi (ενέργεια), η διάρροια και κολίτιδα, η ακράτεια ούρων και η δυσμηνόρροια , η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, το άσθμα κ.λ.π. Η θεραπεία με moxa βοηθά άτομα με ανεπάρκεια qi δηλαδή σε προβλήματα χρόνιας κόπωσης ,αδυναμίας και γήρανσης.

Υπάρχει η άμεση και η έμμεση τεχνική με moxa.Ένας κώνος moxa που τοποθετείται απευθείας στο δέρμα λέγεται άμεση τεχνική και η τεχνική από απόσταση λέγεται έμμεση.

Η θεραπεία με moxa βασίζεται στη θεωρία των μεσημβρινών και των βελονιστικών σημείων και είναι πολύ συνδεδεμένη με τον βελονισμό. Το σύστημα των μεσημβρινών είναι κανάλια επικοινωνίας των εσωτερικών οργάνων.

Η σύγχρονη έρευνα της θεραπείας με moxa ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου αιώνα, οι Ιάπωνες μελετητές παρατήρησαν την θεραπευτική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και την εντερική λειτουργία το 1912 . Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί ολοένα και περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της moxa στον ανθρώπινο οργανισμό.
Share it on Facebook